Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere wordpress hızlandırıcılarından olan wp süper cache eklentisi ile alakalı biraz bilgi vermek istiyorum. Bu eklenti uzun zamandır atladığım esgeçtiğim bir eklenti idi sitedeki oluşan trafik yükünün oluşturduğu yükten kurtulmak için gerçekten ideal bir eklenti olduğunu söyleyebilirim. Diğer bir çok eklentiyi kurup kaldırdığımıda performans notları tuttuğumu açıklıkla dile getiriyorum konularımda işte bu eklentiyide günlerden birgün kendi sitem içerisinde denedim inanılmaz performans aldım eklenti bir seven tarafından türkçeleştirilmiş yazarı yabancı olmasına rağmen kullanırken en ufak zorluk çekmeyeceğiniz bir eklenti diyebilirim. Sitenizin sayfalarının daha hızlı açılmasını yada sorgularınızın daha azalmasını istiyorsanız bu eklenti performans bakımından tam size göre.
Daha öncede cache eklentilerine konularım arasında yer verdim aralarında gelişmiş eklentiler olmasına rağmen bu eklentide aldığım performansı diğer eklentilerde aldığımı pek söyleyemeyeceğim. Bu sebeble sizlere bu eklentiyi özellikle tavsiye ediyorum. Eklentinin ince ayarlarının açıklamalarını ve özelliklerini alt bölümden inceleyebilirsiniz. Önemli bir not ilk kurulumda ayarlar sayfasında safe mod açıkken sorun çıkarabilir diyor ancak herhangi bir sorun çıkmadan safe mod’u kapatmayın sunucuda çünkü safe mod gerçekten iyi bir önlem koruyucudur siteler için.
Wp Super Cache wordpress için değişken bir önbellekleme eklentisidir. Siteniz yavaş açılıyor ise bu eklenti sitenizin daha hızlı açılması için sayfaların bir kopyasını yada php kodlarınızda sürekli oluşan sorguları ön belleğe kayıt ederek sitenizi veya sunucunuzu hızlandırır. Buna bağlı olarak sunucudaki Cpu kullanımını azaltabilirsiniz. Eklenti kurulumunu yapamayan arkadaşlar için burada ekentinin kurulumunu ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştık.
Bu eklentiyi geliştiren Donncha eklentiyi kullananlardan bağış yapmaları için eklenti ayarlar kısmına bağış bölümü koymuş. Eklenti geliştiricisine katkıda bulunmak isterseniz buradan bağış yapabilirsiniz.
1- Kolay olarak wordpress admin paneli içinde eklentiler sekmesinde yeni ekle menüsü içinde wp süper cache diye aratarak çıkan sonuçlarda ilgili anahtar kelime yanında bulunan şimdi kurdan kurabilir. Eklentiler bölümünden pasif olan kelentimizi aktifleştirip kullanabilirsiniz. Bu şekilde kurulum yaparsanız alt bölümdeki ayarları yapmadan direk eklenti paneline girebilir oradan ilgili yerleri türkçe olduğu için düzenleyebilirsiniz.
Yada
2- Öncelikle eklentiyi http://wordpress.org/extend/plugins/wp-super-cache/ adresten indirebilirsiniz.
3- Sitemizin Ftp’sine bağlanıp ana dizindeki wp-content/plugins içine eklentimizi kopyalıyoruz.
4- Daha sonra ana dizinde yer alan wp-config.php dosyasını notepad gibi bir editör yardımıyla açıyoruz .
Buraya eklencek kod :
define( ‘WP_CACHE’, true );
wp-super-cache
4- wp-content klasörümüzün izinlerini chmod ayarlarını 777 yapıyoruz
5- wp-content klasörü içerisinde cache adında bir klasör oluşturup bunun chmod ayarınıda 777 yapıyoruz.
6- wp-content klasörü içerisinde yeni oluşturduğumuz cache klasörünün içine altta yazan kodları kullanarak bir .htaccess dosyası atarız.
Kod :
# BEGIN supercache
AddEncoding gzip .gz
AddType text/html .gz
SetEnvIfNoCase Request_URI .gz$ no-gzip
Header set Cache-Control ‘max-age=300, must-revalidate’
ExpiresActive On
ExpiresByType text/html A300
# END supercache
7- Bu işlemleri yaptıktan sonra sitemizin admin panelinden eklentiler kısmından wp-super-cache aktifleştiririz
8- Eklentiyi aktifleştirme işlemini gerçekleştirdikten sonra Ayarlar bölümüne geçiyoruz.
Burada “Warning! /var/www/vhosts/siteadi.com/httpdocs/wp-content is writeable!” şeklinde bir uyarı çıkabilir.
Başta wp-content klasörünün izinleri 777 yapmıştık.
Bunu 755 yaptığımızda bu uyarı gelmeyecektir.
9- Ayarlar Bölümü (Wp-Super-Cache Manager)
WP Super Cache Status
-ON WP Cache and Super Cache enabled
-HALF ON Super Cache Disabled, only legacy WP-Cache caching.
-OFF WP Cache and Super Cache disabled
Bu seçeneklerden ON WP Cache and Super Cache enabled buradaki kutucuğu işaretlediğimizde wp-cache ve wp-super-cache (ekstra özellikler) aktif etmiş oluruz.
Bir sayfanın bu eklenti ile önbelleğe alınmış veye alınmamış olduğunu o sayfanın kaynağına baktığınız taktirde en alt kısmında göreceğiniz , veya gibi notlardan anlamanız mümkün.
Wp Super Cache yönetim panelindeki seçeneklerin ne işe yaradığını anlamak için aşağıdaki açıklamaları inceleyebilirsiniz.
Cache Contents
Bu kısımda önbelleğe alınan ve önbelleğe alınmış yenilenmiş sayfa sayısını görebiliyorsunuz. İstersek burada önbelleğe alınmış sayfaları silebilir tekrar önbelleğe alınmasını sağlayabiliriz.
Super Cache Compression
Burada enabled ve disabled seçenekleri bulunuyor. Bu varsayılan olarak aktif değildir. Etkinleştirdiğimizde sunucumuza sayfalar sıkıştırılır, bu özelliği varsayılan olarak bırakmanız tavsiye edilir. Sunucu özelliklerine göre bunu kullanabilirsiniz.
Mod Rewrite Rules;
Bu kısım .htaccess dosyasını nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verir.
Expiry Time & Garbage Collection
Bu özellikte önbelleğe alınan statik içeriğin kullanım süresi yer alır. Expire time: 3600 seconds varsayılan değerdir. Bu değeri siz kendi sitenizin durumuna göre ayarlayabilirsiniz.
Accepted Filenames & Rejected URIs
Önbellekleme yapılmayacak sayfalarınızı ve url’lerinizi burada belirtebiliyorsunuz, burada belirttiğiniz sayfalar önbellekleme yapılmadan direk erişime sunulur.
Rejected User Agents;
Bu bölümde sitenizi ziyaret eden arama motorlarına ait botları ve istediklerinizi önbelleğe alınmış içeriğe değil dinamik gerçek içeriğe yönlenmesini sağlıyoruz. Varsayılan botlara başkalarınıda ekleyebilirsiniz.
Lock Down(Kilitleyebilirsiniz): Disabled;
Varsayılan olarak aktif değildir. Uzman kullanıcılar için tavsiye ediliyor. Yapılan blogun tamamının önbelleğe alınıp, oradan yayınlanmasıdır. Eğer bu seçeneği aktif edersek yeni yazılar ve yorumlar bu özellik aktif olduğu sürece sitemizde görünmez.
Directly Cached Files
Bu bölümde belirleyeceğiniz sayfa veya yazılarınızın direk önbellekten alınmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu özelliği aşırı ziyaretçisi olan sayfalarınız için kullanabilirsiniz.
Fix Configuration;
Restore Default Configuration burası varsayılan ayarların yapılandırılmasıdır.
Cache Plugins;
Wp-Super-Cache eklentisine extra özellikler getiren eklentilerdir.
Aklınıza takılan sorular için konu altından yazınız. Saygılar sevgiler Yunus Emre Talay.
Leave a comment