Merhaba arkadaşlar bu makalemizde sizlere linux işletim sistemlerinin desteklediği donanımlar hakkında ayıntılı ilgiler vermeye çalışacağız. Linux şu anda başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere Apple, Atari ve Amiga gibi 68000 tabanlı bilgisayarlar üzerinde, Sun Sparc işlemcili iş istasyonları, Alpha işlemcili kişisel bilgisayarlar, MIPS, PowerPC, HP PA-RISC ve ARM mimarilerinde ve intel amd tabanlı diz üstü bilgisayarlarda ve masa üstü bilgisayarların neredeyse hepsinin donanımlarını kapsayan çalışmalar yapıp günümüzde çok büyük bir atılım yapmayı başarmıştır.
IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar üzerinde 80386 ve üzeri (80486 80586 Pentium PentiumPro ve türevleri) değişik üreticilerin işlemcileri ile sorunsuz olarak çalışmaktadır. 80286 ve 8086 işlemcili bilgisayarlar içinde günümüzde linux uygulamaları mevcuttur.
AGP, PCI, VESA, ISA ve MCA mimarilerinde her türlü anakartı desteklemektedir.Bu tip sistemlerde 4 Gbyte’a kadar RAM desteklenmektedir. Linux sunucuları iyi şekilde yönettiği için 4 gb üzeride ram desteği bulunmaktadır. Hatta yakında zamanda üzerinde geliştirilen uygulamalar ile dünyayı sarsan android buna iyi bir örnektir.
AT uyumlu diskler (IDE, EIDE ve 16 bitlik MFM,RLL veya ESDI) desteklenmektedir. Kontrol kartına uyumlu destek bulunduğu sürece SCSI diskler ve diğer cihazlar desteklenmektedir. Bununla beraber sata ve yeni teknolji ssd diskler ile ultra düzeyde performans veren bir işletim sistemi haline dönüşmüştür.
IDE-ATAPI CD-ROM sürücüleri ve bir çok CD-ROM kontrol kartları desteklenmektedir. Bunun yanısıra geliştirilen blueray teknolojilerinede desteği bulunmakta rahatlıkla dvd ve blueray filmleri izleyebilmektesiniz.
Metin ekranlarda CGA, EGA, VGA, Hercules veya uyumlu kartlar desteklenmektedir. X Pencere ortamında genel VGA ve SVGA uyumlu kartlar ve S3, ET4000, 8514/A, ATI MACH8, ATI MACH32 gibi hdmi görüntü kalitesinide destekleyen birçok görüntü kartı desteklenmektedir.
Birçok 10 ve 100 Mbit ethernet kartı ve bunun yanısıra 1000 Mbit Gigabit ethernetler , ISDN, ATM, FDDI, SLIP, CSLIP, PPP desteği verilmektedir. Başta SoundBlaster, Gravis Ultrasound olmak neredeyse bütün notebook ve laptopların birçok ses kartı desteklenmektedir.
Linux altında hangi donanımlarınızın desteklendiğini ayrıntılı olarak sitemizden sorarak öğrenebilirsiniz.
Makinanızda Linux çalıştırmak için kullanacağınız uygulamalara bağlı olarak en az bir 386SX işlemci ve 4 Mbyte RAM’a ihtiyaç duyacaksınız. Sabit disk üzerinde ise en az 40 Mbyte’lik bir alan ayırmanız gerekecektir. Rahat bir kullanım için en az 8 Mbyte RAM ve 200 Mbyte sabit disk ve bir 486 işlemci önerilmektedir.
İnanın linux gördüğünüz en iyi işletim sistemidir. GÜnümüzde linux ile yapılmayanuygulama nerdeyse yok gibidir. Boyutları ve geliştirilen yapısı itibari ile linux dünyaya damgasını vuran eğitsel olan ender sistemlerdendir. Çok eski bilgisayarların üzerinde bile rahatlıkla linux işletim sistemini kurup bilgisayar ve internet kullanmaya başlayabilirsiniz. Linux çerçevesinde geliştirilen ubuntu table sistemleri ile android tabletlerinizin işletim sistemlerini ubuntu tanlete dönüştürüp kullanma imkanınada sahipsiniz. Ayrıntılı bilgi için bizlere irtibat kurabilirsiniz.
Leave a comment