Merhaba arkadaşlar bildiğiniz gibi loglar ile ilgili ince bilgiler vermeye devam ediyoruz bugün konumuz kernel log umarım faydalı bir konu olur işinize yarar. Öncelikle kernel hakkında biraz bilgi verelim.
Sistemin çekirdeği işletim sisteminin ise can damarıdır. Uygulamalar ve donanım seviyesindeki bilgi işlemleri arasında bir köprü görevi görür. Çekirdeğin görevleri sistemin kaynaklarını yönetmeyi de kapsamaktadır. Genellikle çekirdek, işletim sisteminin temel bir elemanı olarak, yazılımın fonksiyonunu yerine getirebilmesi için kontrol etmesi gereken kaynaklar için düşük seviye soyutlama katmanı sağlayabilir. İşletim sistemi görevleri, tasarımları ve uygulanmalarına göre farklı çekirdekler tarafından farklı şekillerde yapılır. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar bellekte kalır.
Belleğe yüklenmiş Linux çekirdeğe, modüller vasıtasıyla dinamik olarak kod eklenebilir. Örneğin bir ethernet kartı sürücüsü, çalışan işletim sistemine modül ile tanıtabilir. Aynı şekilde kullanılmayan modüller dinamik olarak bellekten silinebilir ve aklınıza gelebilecek envayi çeşit özellik eklenebilmektedir.
kernel yani çekirdekte oluşabilecek sorunlar sisteminizi felç edebileceğinden böyle br durumda hata kayıtlarını incelemek için /var/log/ klasörleri altında “kernel” logunu editörünüzle açıp inceleyebilirsiniz. Kernel log ayrıntılı olarak size hatalar hakkında bilgi verecektir.
Leave a comment