Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere çöken bir sunucudan yada istersek kendi işletim sistemimizden istersek sunucular arasında dosya gönderip almayı anlatmaya çalışacağım.Bu yöntemi bir kez kavradığınızda artık panellerin alamını yitirdiği noktaya doğru yol almış olacaksınız.Sunucunun çökmesi bile sizi bağlamaz durumda olacaktır çünkü dosyalarınızın yedeklerini kolaylıkla alıp yada dosya transferi yapmak istediğinizde 10 larca dakika panellerle uğraşmadan kolay bir şekilde ssh üzerinde işlem yapabileceksiniz.
Gelin önce tanımlamalarımızı yapalım sonra gerekli açıklamalarımızla konumuzu pekiştirelim.
SFTP Nedir Nasıl Kullanılır.
SFTP, diğer dosya transfer programları gibi FTP (File Transfer Protocol – Dosya Aktarım Protokolü)’nü kullanarak sistemler arasında dosya transferi yapabilmenizi sağlar. SFTP’yi diğer dosya aktarım programlarından ayıran yönü ise sistemler arası bağlantı kurarken SSH’i kullanmasıdır. Bu sayede bir taşla iki kuş vurup, hem bağlantı güvenliğini en üst düzeye çekmiş oluyoruz hem de SFTP bağlantımız aracılığıyla bazı SSH özelliklerini de kullanabiliyoruz.
Peki SFTP’yi kullanmamız için neye ihtiyacımız var?
Eğer bir Linux dağıtımı kullanıyorsak hiçbir derdimiz yok çünkü SFTP neredeyse bütün Linux dağıtımlarında standart olarak bulunuyor. Ama eğer işletim sistemimiz Windows ise bir SFTP istemcisi kurmamız şart. Bunun için de en uygun seçenek açık kaynak kodlu bir uygulama olan WinSCP.
Gelelim SFTP’yi nasıl kullanacağımıza. SFTP’de de yapacağımız temel şey bağlan emri vermek:
“sftp” komutu SFTP metodunu kullanacağımızı, host adı ise bağlanacağımız adresi belirtiyor.
Kolay, değil mi? Bu adımı uyguladığınızda sizden bir şifre isteyecek, siz de şifrenizi yazacaksınız. Fakat o da ne! Şifrenizi bir türlü kabul etmiyor, halbuki doğru da giriyorsunuz. Şu haliyle kullanıcı adı vermediğimiz için karşı taraftaki sunucunun kullanıcı adı istemesi halinde SFTP otomatik olarak sizin oturum açma adınızı kullanacak. Eğer kullanıcı adınız da oturum açma adınızla aynı değil ise tabiki sunucu sizin oturum açmanıza izin vermeyecek.
Bunu düzeltmek için “@” bağlacından faydalanıyoruz.
Bu kez SFTP’ye adresi de kullanıcı adımızı da. Şifremizi de biliyorsak kim tutabilir bizi 🙂
Eğer ekranımızda bu satırı görebiliyorsak başarılı bir şekilde bağlantı kurabilmişiz demektir. Artık dosyalarımızı gönderebilir, alabilir, onlara türlü türlü şeyler yapabiliriz. Şimdi bunları yapabilmemiz için gerekli olan komutlardan sık kullanılanları inceleyelim:
put: Karşı bilgisayara dosya kopyalamıza yarar.
sftp> put dosyanin_yeri (koyulacak_yer)
get: Karşı bilgisayardan kendi bilgisayarımıza dosya kopyalamamızı sağlar.
sftp> get dosyanin_yeri (koyulacak_yer)
cd: Bilgisayarımızdan da tanıdığımız klasör değiştirme komutudur. Karşı bilgisayarda klasör değiştirir.
lcd: Kendi bilgisayarımızda klasör değiştirmemizi sağlar.
rm: Karşı bilgisayardaki dosyayı siler.
rmdir: Karşı bilgisayardaki klasörü siler.
chmod: Dosyalara ait kullanıcı izinlerini değiştirmenizi sağlar.
sftp> chmod izin_kodu dosyanin_konumu
ls: Karşı bilgisayardaki klasörün içeriğini gösterir.
lls: Kendi bilgisayarınızdaki klasörün içeriğini gösterir.
rename: Karşı bilgisayardaki dosyanın ismini değiştirir.
sftp> rename eski_isim yeni_isim
mkdir: Karşı bilgisayarda klasör oluşturur.
lmkdir: Kendi bilgisayarınızda klasör oluşturur.
İşiniz bitince de çıkmayı unutmayın…
sftp> quit
sftp> !
SCP Kullanımı
SCP (Secure Copy – Güvenli Kopyalama), bir ağdaki iki bilgisayar arasında dosya kopyalamanızı sağlar. Bağlantı sırasında SSH kullandığı için dosya aktarımı şifreli ve güvenlidir. SCP’yi kullanabilmeniz için SSH Client (SSH istemcisi) bilgisayarınızda kurulu olmalıdır. Yine Linux sistemlerinin hemen hemen hepsinde bu standart olarak gelmektedir.Windows için ssh yazıma bir göz atın.
SCP’nin kullanımı gayet basit ve kısadır. Siz komutu verdikten sonra bağlantısını kurar, dosyasını kopyalar ve bağlantısını kapatır. Kullanım mantığı temel olarak “cp” komutunun kullanımıyla aynıdır:
Peki o zaman SCP’nin farkı ne? SCP uzak bilgisayarlarla iletişime geçebilen bir komut, öyleyse ona dosyanın mı yoksa kopyalanacağı yerin mi (yada ikisi birden) uzak bilgisayarda olduğunu söylemeli, konumlarını belirtmeliyiz. Bunu yapmak için uzak bilgisayarda olan konumun başına “kullanıcı_adı@host_ismi:” gibi bir tanımlayıcı koymamız gerekiyor.
Eğer karşı bilgisayardan kendi bilgisayarımıza kopyalayacaksak:
Önce karşı bilgisayarda hangi dosyayı kopyalayacaksak o dizine girip dosyamızı ister bu şekilde yada dizine girmeden dizin yolunu belirterek gönderebiliriz.
yada
Şimdi örneklerimizi inceleyelim.İp adresleri ve kullanıcı adları tamamen örneksel verilmiştir
yada
Kendi bilgisayarımızdan karşı bilgisayara kopyalayacaksak:
yada
Şimdi örneklerimizi inceleyelim.İp adresleri ve kullanıcı adları tamamen örneksel verilmiştir
yada
Uzak bilgisayarlar arası kopyalayacaksak:
yada
Şimdi örneklerimizi inceleyelim.İp adresleri ve kullanıcı adları tamamen örneksel verilmiştir
yada
Bu adımlardan sonra size karşı tarafın şifresi sorulur, onuda girdikten sonra dosyalarınız kopyalanmaya başlar. Eğer iç içe dosyaları ve klasör yada dizinleri de kopyalamak isterseniz -r parametresini kullanarak kopyalama işlemi yapabilirsiniz.
Şimdi anlatacağım yolun ismi zamandan tasarruf bu yöntemle ftp gereksiniminiz yada ssh üzerinde bir yedek aldınız onu tekrar herhangi bir site dizinine çekmenize gerek kalmadan direk indirme işlemi yapabiliyorsunuz.
Şimdiki yöntemimizle kullandığımız linux işletim sisteminde opensshserver alt yapısına gerek duymadan linux sunucu üzerine bağlanacağız ve sunucudaki dosyayı kendi linux bilgisayarımızda istediğimiz bir dizine indireceğiz.
Yada
Bir dizin indireceğinizi varsayıyorum onun içinde.
Böylece karşı sunucudaki dosyayı veya dizini kendi bilgisayarımızda istediğimiz biryere indirmiş oluyoruz.
Bursa-Bilgisayar.com’dan mutluklar dilerim.
Leave a comment